dimarts, 17 de maig de 2016

HISTÒRIA DEL S.XX

1900
  • El segle s'inicia enmig de grans avenços tecnólogics, entre els quals l'automòbil ocupa un lloc destacat. En America Henry Ford va avançar una veritable revolució en el sistema de producció indústria que va posar a prova amb la fabricació del seu Model T.

     
Historia resumida del siglo XXEl 1905 la Guerra russa-japonesa va enfrontar a l'imparable imperi del sol naixent amb el decadent imperi dels Tsars de Rússia. La fi de la guerra va donar com a vencedor al Japó per a la sorpresa del món occidental. La nació asiàtica de convertir de sobte en una nova potència de caràcter mundial.

 
L'imperi alemany,va començar a forjar-al voltant de Prússia d'una manera clara des del regnat de Frederic II el Gran, consolidant-se de manera definitiva en les últimes dècades del segle XIX gràcies especialment a l'impuls donat per Otto von Bismarck.

    
En els primers anys del segle XX la situació d'Alemanya dins d'Europa havia aconseguit una posició massa crucial per als interessos de les altres potències. Especialment Gran Bretanya i França veien amenaçats molts dels seus interessos, el que les va portar a subscriure l'anomenada Entente Cordiale, i és que el desenvolupament industrial i militar d'Alemanya es presentava difícil d'igualar pel conjunt de les altres nacions d'Europa. A més aquest imperi de Prússia va ser el que va portar  a la Casa d'Àustria a perdre progressivament el seu estatus de potència continental.

    
1910

resumen    El 1914 els interessos de les potències mundials, van empènyer a la humanitat a una nova dimensió de conflicte, la Primera Guerra Mundial, que es va iniciar com un conflicte europeu va acabar absorbint a les principals nacions del món. La confrontació es va iniciar després de l'assassinat de l'arxiduc Francesc Ferran a Sarajevo.

    
Els grans perdedors al cap dels quatre anys en què es va desenvolupar la guerra, van ser els imperis d'Àustria que va perdre tal distinció per sempre i l'imperi Rus, la monarquia va ser exterminada (la família real va ser executada) per donar pas a un nou sistema de govern, el Bolxevic, liderat per Lenin.


    
EUA es va convertir en potència mundial de primer ordre de la mateixa manera que el Japó i la primacia a Àsia. Alemanya va perdre el seu petit imperi colonial, i va mantenir la seva infraestructura nacional,en cas contrari a la  de França, que  havia resultat victoriosa en la guerra.

   
La Gran Bretanya encara menys afectada que França, també va veure retrocedir el seu prestigi i de sobte es va trobar en una condició d'igualtat amb els EUA, país sobre el qual  tenia la pretensió de tornar a integrar dins de les seves colònies.Per la seva banda el pilot alemany Manfred von Richthofen, va ser la icona de la guerra.


 1920

Després del final de la Primera Guerra Mundial, es va instituir la Societat de Nacions, que va néixer amb la finalitat d'evitar que un conflicte d'aquesta magnitud es tornés a repetir-se.L'Imperi Rus passa a ser la URSS, que amb la ideologia marxista de Lenin, es converteix en la primera nació del món governada pel "proletariat".Els EUA va prosseguir el seu ràpid desenvolupament econòmic que es va veure pertorbat,per la "gran depressió" del 1929. Argentina, que havia subministrat gran quantitat de mercaderies a Europa durant la guerra, es transformava ràpidament i havia aconseguit la distinció de ser un els països més rics del món.

    
Alemanya, asfixiada per les disposicions del Tractat de Versalles, tenia el seu sistema financer en la crisi més gran que va conèixer aquest segle, mentre tractava d'aconseguir una estabilitat democràtica amb la República de Weimar de la qual Paul von Hindenburg era president. La situació a França no era molt millor, el que va propiciar el descontentament social que es traduiria en una inestabilitat política permanent. 

Japó estenia la seva presència a Àsia. Primer es va apoderar de Corea i després es va annexar  regions senceres de xinesa. A més l'Imperi Japonès es va fer amb les colònies que Alemanya tenia en el Pacífic.

    
1930 

 El descontentament dels alemanys va fer que Adolf Hitler prengués el control del país el 1933 amb un suport de la població sense precedents. Alemanya va deixar de costat la República de Weimar i es va convertir en un estat totalitari igual que la Itàlia de Benito Mussolini.Alemanya es desenvolupa novament, l'economia es rellança amb l'impuls que li dóna la indústria i la inversió de l'estat en infraestructures.

    
L'Imperi Japonès es consolidava a Àsia, afectant els interessos d'Europa i els EUA, especialment en el pacífic. Japó crea un "Imperi titella" a la Xina sota el nom de Manchukuo.Gran Bretanya va mantenir el seu sistema polític pràcticament inalterable, al contrari que França, que no va aconseguir consolidar una organització polític-social forta. 

Rússia, que mentrestant s'havia transformat en l'URSS, va ser escenari de fams endèmiques i una constant lluita pel poder.
 La Guerra Civil Espanyola  va convertir Espanya en un estat totalitari i va servir de preàmbul a la gran guerra que estava per venir al continent.

 
Als EUA el president Franklin Delano Roosevelt, va liderar la recuperació econòmica del país després de la crisi provocada per la gran depressió de 1929.

    
1940
  
Image
    
(Bomba d'Hiroshima)

 
La Segona Guerra Mundial va marcar com a cap altre esdeveniment aquesta dècada i del segle en general. El 1914, la guerra es va estendre a tot el món, encara que aquest conflicte va ser molt més sagnant i va modificar el món d'una manera més radical. El 1945, al final de la guerra, Alemanya havia patit enormes pèrdues humanes i materials de la mateixa manera que el Japó, situació molt diferent a la del primer conflicte mundial de 1914. Alemanya va  patir  la major quantitat de baixes militars, i la URSS la que va patir el major nombre de baixes civils. Amèrica no va ser escenari d'enfrontaments significatius i els estats llatinoamericans van estar al marge de la confrontació, tot i que de manera oficial van recolzar la causa dels aliats. 

Els EUA i la URSS es van convertir en les noves i úniques potències del món. Totes les altres antigues potències van passar a un segon nivell.La Societat de Nacions va ser reemplaçada per l'ONU, que a diferència de l'anterior va tenir la seva seu a Nova York i no a Europa.

 
El 1948, es va establir formalment l'estat d'Israel gràcies al suport de la Gran Bretanya i els EUA. Aquesta nova nació estava conformada netament de població jueva, que majoritàriament era provinent d'Europa, on havien sofert persecució per part dels nazis.

 
Les dues forces principals de la Xina que van lluitar contra Japó, que va ser el seu enemic comú durant la guerra, es van veure enfrontades poc després en una guerra civil pel control del territori. El bàndol comunista es va veure recolzat decididament per la URSS i el bàndol nacionalista en aparença recolzat pels EUA va ser derrotat i obligat a recloure a l'illa de Formosa (actual Taiwan).

    
L'Índia va aconseguir la seva independència a través de la revolució pacifista de Gandhi.

    
1950
  

1980
    
La URSS que havia estat aliada dels països que van derrotar a Alemanya i les altres nacions de l'Eix, ràpidament es va veure transformada en "l'enemic d'occident" i el món va veure formar-se el que es va conèixer com "guerra Freda".

    
Poc després de la fi del conflicte mundial, la guerra civil a Xina, va donar el triomf de Mao Zedong qui va instaurar a la part continental de la seva nació un règim totalitari de base Comunista, reconegut com a República Popular de la Xina.

    
En la dècada de 1950, la disputa entre els dos nous eixos mundials, es va intensificar notablement amb la guerra de Corea i la posterior divisió del país en dos estats diferents. Es va iniciar una carrera armamentista sense precedents que s'estendria en les següents dècades, així la URSS i EUA es van iniciar a la carrera d'un arsenal capaç de destruir tot el planeta.

 
Els EUA va veure una revolució cultural impulsada pel ràpid desenvolupament industrial i el conseqüent fenòmen del consumisme. Alemanya i Japó van experimentar una sorprenent recuperació econòmica que menys de dues dècades després del final de la guerra, havia transformat els dos països en potències econòmiques, si bé no polítiques o militars. Per tant encara que França i Gran Bretanya tenien un major pes polític, Japó i Alemanya, superaven als dos països europeus que van obtenir la victòria en la segona guerra i fins i tot la seva presència en el comerç internacional superava a la de la URSS.

    
Un procés d'importància cabdal per al futur d'Europa i el món es va iniciar quan Robert Schuman  la cèlebre declaració que porta el seu nom i que constitueix l'embrió de l'actual Unió Europea (UE). La iniciativa va ser impulsada també per Konrad Adenauer, qui alhora assoliment dotar a Alemanya d'estabilitat política.

  
1960
 
1960

    
En el primer règim implantat a Cuba per Fidel Castro i el Che Guevara, entre d'altres, va orientar la política del seu país cap a la URSS, de la qual va passar a ser un incondicional aliat en els interessos geoestratègics dels EUA . La situació va tenir el seu punt mes dramàtic en la "Crisi dels míssils de 1962" que va portar a la humanitat a estar més a prop que mai d'una tercera guerra mundial, però que va poder evitar gràcies a la voluntat de Nikita Khrusxov i John F. Kennedy .

   
Va portar amb si l'inici de la guerra del Vietnam, les conseqüències socioculturals directes encara se senten actualment.
   

 
La "carrera espacial", va donar com a vencedor als EUA, que van aconseguir col·locar al primer ésser humà sobre la superfície lunar el 1969. Això es va aconseguir en gran mesura gràcies a l'impuls donat pel president John F. Kennedy, qui va ser assassinat el 1963 en fosques circumstàncies que van sumir al poble nord-americà en la més profunda crisi d'identitat que ha conegut fins ara.

 
A Europa es consoliden les reconciliació francoalemanya, sobre les que en gran mesura es basaria la construcció de la Unió Europea que s'havia iniciat en la dècada anterior. Alemanya es consolida com a tercera potència econòmica mundial darrere dels EUA i el Japó. Gran Bretanya, igual que França, perd pràcticament la totalitat de les seves colònies, en un procés que es va iniciar un cop finalitzada la segona guerra mundial i que es va veure precipitat en gran mesura després de la independència de Líbia.

   
A l'orient mitjà s'havia viscut una transcendental transformació, a causa de la instauració de l'estat d'Israel el 1948, el qual va quedar enclavat en el centre neuràlgic d'aquesta regió. A més, les ingents reserves de petroli descobertes principalment en els anomenats països del Golf, li van donar a aquesta regió un pes sense precedents en l'economia del planeta.

    
La Xina de Mao va viure en aquesta dècada l'anomenada "Revolució cultural", que va suposar una transformació de la mil·lenària societat d'aquest país. Mentrestant, el Japó va continuar desenvolupant la seva reputació de potència tecnològica i els productes provinents d'aquest país van començar a aconseguir prestigi arreu del món, impulsant l'economia del país, mentre la societat era reestructurada radicalment però conservant les seves arrels culturals.

    
1970
 


    
El conflicte àrab-israelià i l'etapa final de la guerra del Vietnam dominen la major part de la vida política d'aquesta època. El mercat del petroli es veu sacsejat per les disposicions de l'Organització de Països Exportadors de Petroli que arrossega als països industrialitzats a una crisi en el sector energètic i per tant a tota la indústria i la societat. Es dóna un bloqueig en el subministrament del petroli i ara són les nacions productores les que fixen els preus del combustible.

    
La Casa Blanca és escenari de l'escàndol Watergate que porto al fet que el president Richard Nixon fos l'únic president nord-americà a renunciar al seu càrrec en aquest segle.

    
El bloc comunista que la Unió de Repúbliques Socialistes Soviètiques va aconseguir conformar durant diverses dècades, comença a donar senyals de desintegració i la potència soviètica es distancia de la Xina comunista, el que va portar el debilitament de la influència comunista al món.

    
A Europa tot i la crisi energètica, els països occidentals d'aquest continent aconsegueixen igualar el nivell de vida dels Estats Units d'Amèrica del Nord i els països escandinaus aconsegueixen el més alt equilibri econòmic social del món.

    
En 1979 els fonamentalistes musulmans prenen el control de l'Iran sota el lideratge de Aiatol·là Ruholá Khomeini, amb la qual aquest país es retira de la influència occidental i es tanca en el més radical dels estats basats en Sharia (llei islàmica).


1980
    
L'inici  està marcat per  l'augment de les tensions entre l'URSS i els EUA. L'amenaça nuclear es fa més latent que mai, pel que a mitjans de la dècada es produeix un acostament entre els dos blocs, que es veu afavorit principalment per les polítiques conegudes en occident com Glasnost i Perestroika, del mandatari soviètic Mikhaïl Gorbatxov.

    
El terrorisme internacional que es venia presentant des de la dècada anterior s'intensifica i els EUA ataca la Líbia de Muammar Gaddafi, com represàlia per atacs terroristes suposadament patrocinats per aquest país.

    
D'altra banda les diferències en el desenvolupament entre els diferent pobles del món s'evidencien amb la fam que devasta a diversos països d'Àfrica. A Etiòpia la situació es torna particularment dramàtica a causa de la sequera.

    
El 1989 l'URSS i el bloc soviètic en general es troben més debilitats que mai. Al novembre el mur de Berlín que encarnava la divisió d'aquesta ciutat des de la fi de la segona guerra mundial, va ser demolit pels propis berlinesos, donant amb això el cop de gràcia a l'era soviètica. 

 Països asiàtics com Corea del Sud, Taiwan i Singapur, experimenten un ràpid desenvolupament industrial que no es detindria durant la resta del segle.

 El narcotràfic exerceix una influència en algunes societats llatinoamericanes, especialment a Colòmbia on Pablo Escobar es converteix en un veritable poder paral·lel al de l'estat. La situació degenera en un conflicte transnacional que involucra als EUA, en l'anomenada "guerra contra el narcotràfic".

    
Els videojocs es fan cada vegada més populars. Comença a estendre, d'aquesta manera, una indústria que actualment genera beneficis superiors als del cinema o la literatura. Una nova cultura, una nova forma d'interactuar, pensar, entretenir-se.


    
1990
 


    
Aquesta dècada va donar naixement a un nou món. Després de la caiguda del mur de Berlín es va desencadenar la desintegració de l'URSS donant naixement a nous estats independents i permetent la reforma política en les nacions que havien romàs sota el seu influx. D'entre aquestes nacions sobresortiria la Federació Russa, que va ser liderada per Boris Ieltsin durant tot el període.

    
Els Estats Units d'Amèrica coneixen sota el govern de Bill Clinton un creixement econòmic sense precedents. A més l'administració de Clinton va recolzar negociacions a l'Orient Mitjà que van portar al fet que el conflicte àrab-israelià estigués més a prop que mai de resoldre, si bé no va arribar a concretar una solució.

    
La República Popular de la Xina va començar a veure els beneficis de la seva política de transformació econòmica iniciada a la fi dels anys 1970, que van fer que el país renunciés a poc a poc als principis de l'economia comunista endinsant-se cada vegada més en una economia de mercat, Capitalisme .El naixement de la Unió Europea (UE) el 1993, va donar al món un nou bloc polític econòmic fort que de mica en mica es va col·locar com una força predominant a Europa.

    
Orient mitjà va augmentar la seva divisió interna i els països àrabs van deixar de representar un perill per a l'existència de l'estat d'Israel. La Guerra del Golf va ser l'esdeveniment que més va dividir als àrabs i alguns d'ells van arribar a aliar-se amb els EUA i altres països occidentals per atacar l'Iraq, cosa que hauria estat impensable alguns anys enrere.L'aparició d'Internet com una eina a l'abast de la població, marca una revolució cultural l'abast fins i tot no pot ser quantificat del tot, però que sens dubte ha canviat per sempre la manera en què les persones es comuniquen.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada