dimarts, 16 de febrer de 2016

EL CINQUECENTO-L’ARQUITECTURA:

L’arquitectura del cinquencento estava formada per aquest elements: equilibri, austeritat, robustesa i predomini de l'arquitectura sobre la decoració.
Bramante era un dels principals artista autor del temple de Sant Pietro in Montorio, en el que recull l'herència romana a través de l'ús de la tipologia de planta central circular.
S'empren ara els volums amb un sentit plàstic, buscant el contrast i el joc mitjançant la conjugació de les formes i el maneig de la llum ( l'ús teatral es buscarà deliberadament, exagerant, durant el període manierista).

arthistoria6.jpgSerà una època de grans construccions i de grans autors així mateix i s'inicia el desenvolupament i execució d'un dels més importants plans arquitectònics com serà el destinat a la creació de la basílica de Sant Pere del Vaticà (cal assenyalar de nou que Roma té la capitalitat artística en aquests moments, a més de la cristiana, de manera que es feia necessària una intervenció d'aquestes característiques que vingués a reforçar i recalcar la realitat).


-L’ESCULTURA:

Un dels més importants artistes d'aquesta disciplina i també de moltes altres és el gran Miguel Ángel, la qualitat del seu treball i la seva capacitat per obtenir "vida" del marbre, causa una completa admiració.
En ell és possible trobar, des d'aquelles obres inicials on i trobem les regles clàssiques fins al manierisme terrible, del tot visionari, dels seus "escultures inacabades" (exemple de les quals pot citar-se la Pietà Rondanini).

arthistoria7.jpg

Altres obres:

  • David
  • El Moisès
  • Pietà Vaticana

-LA PINTURA:

Leonardo da Vinci i Rafael van ser una de les figures més importants en aquesta època, el primer dels quals serà el prototip absolut d'home del Renaixement.

Les obres de Leonardo tenen un cert misteri que les fa especialment suggestives, a més que el seu mestratge tècnica i l'enorme coneixement que té del cos humà li possibilitaran abastar aquell registre d'emocions que desitgi representar.
Gran observador de la naturalesa humana, l'estudi psicològic realitzat dels seus personatges queda patent en retrats com el de la universalment famosa Gioconda (que es més popular per la història del seu segrest, que no pas per la bellesa).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada